Voice Search Optimalisatie
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Voice Search SEO [2020]

Voice Search is getipt als de trend voor 2020. Zo zal in 2020 ongeveer 50% van alle zoekopdrachten op mobiel via Voice Search worden gedaan.

Ben jij klaar voor Voice Search?

Om bij een Voice Search als nr 1 resultaat te eindigen is het cruciaal om je content hiervoor te optimaliseren. Want er wordt maar 1 antwoord opgelezen en je wilt natuurlijk dat dit het antwoord van jouw website is.

Hieronder alle informatie en tips die je nodig hebt om jouw website te optimaliseren voor Voice Search in 2020.

Heb je na aanleiding van dit artikel vragen of wil je Voice Search SEO toepassen op jouw website, neem dan contact op.

Wat is Voice Search?

Wat is Voice Search? Losjes vertaald betekent het “met spraak zoeken”.  

Voice Search is zoeken door middel van het uitspreken van je zoekvraag tegen een Voice Assistant. Deze Voice Sssistant (een digitale assistent) is aanwezig op je mobiele telefoon (Siri, Google Assistent) en op smart apparaten zoals Google’s Assistent, Microsoft’s Cortona of Amazon’s Alexa. De Voice Assistant spreekt na de vraag een antwoord voor je uit.

Lees hier meer over welke leuke en handige dingen je allemaal kunt doen met Google Assistent.

- Commando geven

Je kunt je stem gebruiken om een commando te geven aan je smart home device, zoals bijvoorbeeld “ Doe het licht aan” of  “Zet de muziek zachter”. De Smart Assistant zorgt ervoor dat je commando wordt uitgevoerd op of via het aangesloten apparaat.

De ontwikkelingen gaan razendsnel en via de Voice Assistants kun je steeds meer opdrachten geven, zoals het versturen van een WhatsApp of een email. Maar je kunt bijvoorbeeld ook al via Google Pay geld overmaken en ook Mastercard wil betalingen beschikbaar maken via Google en Amazon.

Vooral voor een e-commerce merk is Voice Search een trend die je in de gaten moet houden. Door nu al te beginnen met je SEO aan te passen kan je ervoor zorgen dat je eerder klaar bent voor deze ontwikkelingen dan je concurrentie.

- Vraag stellen

Ook kan jij je stem gebruiken om een vraag te stellen aan de Voice Assistant, zoals “Wat is het weer vandaag? of “Waar kan ik dichtbij koffie drinken?”.

Na het stellen van je vraag krijg je een gesproken antwoord terug vanuit het Smart Device. De Voice Assistant heeft dit antwoord gevonden na het zoeken op het internet. De devices van Google gebruiken hier uiteraard de zoekmachine Google voor, de devices van Amazon gebruiken hiervoor de zoekmachine Bing.

Is Voice Search de toekomst?

De technologische ontwikkelingen gaan steeds verder en in de (nabije) toekomst zullen veel meer apparaten een ingebouwde Voice Assistant krijgen. Aan de hand van de groei van de afgelopen jaren is voorspeld dat in 2020, zo’n 50% van alle zoekopdrachten over het internet voice-based zullen zijn.

Google geeft aan dat consumenten steeds meer gebruik gaan maken van Voice Assistants en er steeds meer mee in aanraking zullen komen. Ze voorspellen dat tegen het einde van 2021 meer dan 1.6 miljard mensen wereldwijd geregeld Voice Assistants gebruiken, en niet alleen voor het versturen van email of het vragen naar het weerbericht. 

Een ontzettend interessante ontwikkeling!

- Van typen naar praten

Er zijn een aantal oorzaken waarom Voice Search aan een snelle opmars is begonnen. 

De 2 belangrijkste zijn:

1 – Snelheid

Zoeken met je stem is sneller dan typen (telefoon openen, app klikken, typen).

2 – Gemak

Zoeken met je stem is handiger, namelijk je kan het tegelijk met iets anders doen (als je bijvoorbeeld aan het koken bent).

Volgens Statista waren er in 2019 ongeveer 3.25 miljard digitale voice assistenten in gebruik wereldwijd. De voorspellingen zeggen dat er rond 2023 ongeveer 8 miljard Voice Assistants in gebruik zullen zijn, meer dan dat er mensen op aarde wonen.

Voice Search Optimalisatie Strategie

Een van de belangrijkste elementen van zoekmachineoptimalisatie (SEO) is zoekwoorden onderzoeken (keyword research). Als je weet waar je potentiële klanten naar zoeken, dan kan je op de nr 1 positie in de zoekresultaten komen door een relevant, volledig en waardevol antwoord op die vraag te geven. Een antwoord dat aansluit bij het product of de service die jij wilt verkopen natuurlijk.

Omdat bij Voice Search maar 1 resultaat als antwoord wordt voorgelezen, is het cruciaal om in de ogen van het Google algoritme het meest relevante antwoord te hebben. 

Op de resultatenpagina van Google staan de zgn. Featured Snippets met daarin de content van de webpagina die op nr 1 staat in de ranking. De positie van deze Featured Snippet wordt positie 0 genoemd.

Research heeft aangetoond dat de meeste voice search resultaten vanuit deze Featured Snippets worden voorgelezen. Dus als je content in een Featured Snippet terecht komt, dan is het hoogstwaarschijnlijk ook wat er als antwoord wordt voorgelezen na een Voice Search.

Zoektermen Voice Search

Een zoekvraag uitspreken is toch anders dan een vraag typen. Dit heeft effect op hoe mensen zoeken, wanneer ze zoeken en op welke vragen ze een antwoord zoeken.

- Verschil zoektermen van typen naar praten

Er zijn 2 grote verschillen tussen het zoeken dmv typen en het zoeken dmv je vraag uit te spreken.

 1. Zoektermen in spraak zijn langer (tegenover 1-3 woord getypte zoekopdrachten).
 2. De zin die wordt uitgesproken is meer vertellend, meer ‘spreekstijl’.

Om het verschil uit te leggen hierbij een voorbeeld van mijn zoekopdracht naar een recept om iets met mijn nieuw ontdekte kaki fruit te doen.

 • Type Search in Google: “kaki recept cake”
 • Voice Search: “Ok Google, hoe maak ik van kaki fruit een lekkere cake?”

Meer voorbeelden Voice Search: 

 • “Wat zal ik vanavond eten?”
 • “Wat is er dit weekend te doen op NDSM?”
 • “Hoe slecht is pizza voor mijn dieet?”
 • “Welk liedje wordt er gespeeld?”

- Zoektermen Optimalisatie

 • Optimaliseer voor Search Intent
 • Schrijf content voor langere zoektermen (long-tail keywords)
 • Optimaliseer voor een vraag

De meest gebruikte woorden in een vraag zijn Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom en Hoe. 

Zorg ervoor dat jouw content het meest waardevolle en relevante antwoord geeft op de vraag van je doelgroep.

- Groei "Dichtbij" Zoekopdrachten

Je doelgroep gebruikt Voice Search het meest als ze onderweg zijn. Het is super handig om via je mobiel te vragen of er iets in de buurt is wat je zoekt. Of om de tijd van de bus te checken of de tijd van de afspraak die je later hebt staan.

Een paar real-life voorbeelden:

 • “Hey Siri, over hoeveel minuten gaat de pont naar NDSM?”
 • “Hey Siri, waar is de dichtstbijzijnde pinautomaat?”
 • “Hey Siri, waar draait de film The Joker?”

Content optimalisatie

- Rich Answer (structured data)

Google haalt de meeste antwoorden uit een resultaat wat al in een zogenoemd ‘ Rich Answer’ staat. Er zijn verschillende manier om ervoor te zorgen dat je content in een Rich Answer terecht komt, waarvan de belangrijkste Schema.org Structured Markup is. 

Structured Data is een manier om de content van je website te structureren zodat Google precies weet waar je content over gaat.

Google wil het beste resultaat aan de zoeker geven en geeft bij een Voice Search maar 1 antwoord op een vraag. Het gebruikt hiervoor meestal het resultaat wat in de SERP als Rich Answer staat.

Voorbeelden van Rich Answers:

 • Knowledge Graph
 • Knowledge Panel
 • Knowledge Box
 • Featured Snippet

- Taal en toon

 • Zorg ervoor dat je content geschreven is in een natuurlijke toon. Dezelfde toon en woorden die gebruikt worden door je doelgroep bij Voice Search. Tip: Lees je content hardop voor en als het lijkt alsof je tegen je vrienden praat, dan heb je de juiste toon te pakken.
 • Schrijf in een simpele taal. Dus niet teveel vaktaal of ingewikkelde woorden, tenzij je in een super-niche zit waar vaktermen veel gebruikt worden.

- Structuur content

 • Zorg ervoor dat er korte en precieze antwoorden in je content staan. Uit onderzoek  is gebleken dat een gemiddeld antwoord uit minder dan 30 woorden bestaat.
 • Verwerk FAQ op je product pagina’s en in je blog. Deze maken het voor Google makkelijker om je content te begrijpen en dus heb je betere kans om in een Rich Snippet terecht te komen.

Branding (merkbekendheid)

Als je doelgroep niet een merk in de Voice Search toevoegt, dan kiest de Voice Assistant welk merk het besteld of van welk merk het een resultaat geeft.

Voorbeeld:

 • ‘Alexa, bestel chocolade’ vs. ‘Alexa, bestel Tony Chocolonely’
 • ‘Hi Siri, waar kan ik een zonnebril kopen?’ vs. Hi Siri, waar kan ik een zonnebril van Dick Moby kopen?’ 

Het is dus cruciaal om aan je merkbekendheid te werken om je te onderscheiden van je concurrentie en om de loyaliteit van je klanten te vergroten.

technische seo voice search

Technische SEO voor Voice Search

- Snelheid

Verbeter de snelheid van je website.

Het laden van een resultaat van een Voice Search is 3.8x sneller dan het laden van een gemiddelde zoekopdracht. Als je website niet snel genoeg is, zal een ander resultaat worden voorgelezen.

Gebruik deze Google Tool om de snelheid van je website te testen.

- Authoriteit

Zorg voor een hoge “Site Authority Score”, dat je gehele website van hoge kwaliteit is en goed bekend staat.

Omdat er maar 1 resultaat zal worden gepresenteerd, is het voor Google nog belangrijker om het juiste resultaat te kiezen van een betrouwbare bron.

- Lokale listing

Optimaliseer voor de zg. ‘dichtbij’ zoekopdrachten als je een lokaal bedrijf bent. 

Claim je Google My Business listing en vul alles goed in.

- Mobiel-vriendelijk

Het is al vaker voorbij gekomen maar ook nu is het weer belangrijk, zorg dat je site mobiel-vriendelijk is. Doe hier de test om te kijken hoe jouw website scoort en wat je kunt verbeteren.

Conclusie

Voice Assistants en Voice Search wordt steeds belangrijker en dit alles heeft effect op hoe jij je potentiële klanten kunt bereiken. Door deze veranderende manier van zoeken via Voice Search, verandert Google van een zoekmachine naar een antwoord-geef-machine.

Met een solide basis en deze SEO tips is je website duidelijk in structuur en geoptimaliseerd voor je hoofdzoekwoorden, op welke manier je doelgroep ook zoekt. En ben jij klaar om elke verandering het hoofd te bieden. 

Meer lezen over SEO? Klik dan hier voor mijn artikel over Zoekmachine Optimalisatie.

Mocht je na aanleiding van dit artikel vragen hebben of gebruik willen maken van mijn Voice Search Optimalisatie Services, neem dan contact op. 

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Inhoud

nl_NLDutch