Social Media Marketing Tips
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Social Media Marketing

Het fenomeen Social Media heeft een van de snelste groeitrends van onze moderne geschiedenis.

In deze market research summary is te lezen dat er in 2019 wereldwijd meer dan 4.3 miljard internetgebruikers zijn. En hiervan zit ruim 3.4 miljard op social media.

Om je klanten te bereiken is het dan ook belangrijk om social media marketing op te nemen in je online marketing strategie.

Maar wat zijn de voordelen van social media marketing? En wat voor soort content kan je posten als merk?

 

Hieronder een uitleg van social media marketing, de vele voordelen en 14 tips voor content.

Definitie Social Media Marketing

Volgens Neil Patel is de definitie van Social Media Marketing:

Social media marketing is het proces van het creëren van inhoud die je hebt aangepast aan de context van elk individueel social media platform om de betrokkenheid en het delen van gebruikers te stimuleren.

Je wilt dat je social media content viral gaat en naast verkeer naar je website trekt ook je naamsbekendheid vergroot.

Dit doe je door relevante en waardevolle content te maken die je doelgroep wil delen.

Ieder social media platform is anders en daarom is het belangrijk om een solide strategie te maken zodat je effectief en efficiënt te werk gaat.

Elke post, reply, like en comment dient een doel en als je een specifieke strategie ontwikkeld is het gemakkelijker om dat doel te bereiken.

 

Social Media Marketing

Voordelen Social Media Marketing

Marketing via Social Media heeft vele voordelen. Hieronder heb ik ze op een rijtje gezet.

Wil jij ook een Social Media Marketing Strategie waarmee jij je merk kan laten groeien? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Marketing via Social Media heeft vele voordelen. Hieronder heb ik ze op een rijtje gezet.

Wil jij ook een Social Media Marketing Strategie waarmee jij je merk kan laten groeien? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken.

- Merkbekenheid vergroten

Merkherkenning is cruciaal voor je bedrijf. Wanneer je potentiële klant klaar is om een aankoop te doen wil je dat jouw merk top-of-mind is. 

Door regelmatig content te posten kan je jouw doelgroep kennis laten maken met jouw merk en boodschap.

 

- Merk neerzetten als een authoriteit

In elke industrie kan je social media gebruiken om je merk als authoriteit op een bepaald onderwerp neer te zetten.

Dit zorgt ervoor dat je doelgroep je als merk meer vertrouwt.

- Doelgroep leren kennen

Met social media heb je direct contact met jouw doelgroep. Je krijgt inzicht in de kenmerken van je doelgroep zodat je betere content en doelgerichtere campagnes kan maken. 

En je leert hoe je doelgroep over jouw merk denk zodat je daarop kan inspelen.

- Website verkeer verhogen

Posts en advertenties zijn cruciaal om verkeer naar je website te genereren. Door goede content en links naar je blogs te delen op social media kan je meer aandacht van je lezers krijgen.

Ook het geven van informatie of beantwoorden van vragen op posts van anderen kan hierbij helpen. Zorg dat je waarde toevoegd en dat het niet alleen promotie is.

 

- Leads genereren

Social Media is een laagdrempelige manier voor jouw potentiele klanten om interesse in jouw product of dienst te laten zien. 

Lead generation is een belangrijk onderdeel van een social media marketing strategie. De kanalen geven je een simpele en doeltreffende manier door speciale formats aan te bieden voor adverteren tegen lage kosten.

- Targeting & Retargeting

Social advertenties zijn een zeer kosteneffectieve manier om je content te promoten en te verspreiden. Er zijn zeer uitgebreide mogelijkheiden om je doelgroep precies te targetten en je budget zo goed mogelijk te besteden.

Ook is het simpel om via tracking tools als Facebook Pixel je doelgroep te retargeting als ze bijvoorbeeld als op je website zijn geweest of iets in hun mandje hebben laten zitten.

- Kosteneffectief

Het is gratis om een Social Media profiel aan te maken en te posten. Je kunt met statistieken gelijk kijken wat werkt en wat niet en je content daarop aanpassen. 

Je kunt met een klein budget al een betaalde campagne runnen zodat je ROI (Return On Investment) optimaal is.

Analytics Post Social Media

- Rapportages & Analytics

Met alle statistieken die via de social media kanalen beschikbaar zijn is het eenvoudig om je impact te rapporteren.

Ook is het hiermee makkelijker om de ROI van je social media budget te kunnen laten zien aan de rest van het team.

Content Strategie

Om te zorgen dat je consistent post op social media, kan je het beste een contentplanning maken met een mix aan verschillende soorten posts. 

Hieronder tips voor 14 verschillende soorten social media content. Hiermee zit je nooit zonder ideeën.

1. Vraag feedback –
 

Stel een directe vraag aan je (potentiële) klanten. Zijn er nieuwe features die jullie graag willen? Welk probleem heb je dat we kunnen oplossen voor je?

2. Wees grappig –

Een grappige post of een kattenfilmpje in de mix om het luchtig te houden is altijd een goed idee. Het hoeft niet altijd serieus te zijn.

3. Een insider post –

Deel een achter-de-schermen foto of een echt insider detail. Je doelgroep is altijd nieuwschierig naar jou en wat je meemaakt.

4. Een statistiek –

Een statistiek met duidelijke uitleg en visual is een goede manier om je vakkennis te delen.

5. Iets onverwachts –

Schrijf iets persoonlijks of deel iets compleet off-topic, iets wat niemand van je verwacht.

6. Een quote –

Een goede quote werkt nog altijd en krijg veel shares. Kijk rond op Instagram en zie hoe de mix is tussen afbeeldingen en quotes. Maak er wel een eigen design van, bijvoorbeeld met de gratis designtool Canva.

7. Breaking news –

Deel insider nieuws terwijl het gebeurt. Het geeft je doelgroep het gevoel dat ze er ook bijhoren.

8. Jouw mening –

Jouw volgers willen graag horen wat jij denkt over iets. Dit is een goede manier om jouw unieke kwaliteiten en visie te delen.

9. De wat-zou-jij-doen vraag –

Deel een ervaring en vraag wat je volgers zouden doen in deze situatie. Hoe zouden ze dit probleem oplossen? Hoe zouden zij reageren op een verzoek van een klant?

10. Vraag om een antwoord –

Leg een probleem voor en vraag na te denken over het antwoord. Met veel verschillende inzichten kom je vast op een creatieve oplossing.

11. Vraag hulp voor iemand anders –

Als iemand je een interessant probleem voor legt, waarom niet delen en anderen om hun advies vragen. Anderen helpen vind iedereen leuk om te doen.

12. Een blog comment –

Als iemand een interessante comment achterlaat op je blog kan je dit delen en verkeer naar je blog genereren. Dit hoeft niet persé een positieve comment te zijn, ook een negatief bericht en jouw antwoord kan trigger zijn om verder te lezen.

13. Vraag om een aanbeveling –

Vraag je volgers naar hun voorkeuren of aanbeveling voor een product of service. Wat gebruiken zij om keyword research te doen bijvoorbeeld.

14. Vul verder in –

Begin een statement en vraag je volgers om hem verder in te vullen. Mijn favoriete tool om social media posts te schedulen is ……….

 
Online Tools

Social Media Marketing Tools

Het is niet meer nodig om dure design software te kopen of een creatief buro in te huren om waardevolle en leuke content te maken.

Hieronder een lijst met de gratis tools die ik dagelijks gebruik.

  • Canva – onmisbare design tool
  • Unsplash – mooie gratis stockfoto’s
  • Google Sheets – om content planning in bij te houden
  • Trello – voor het bijhouden van notities met ideeën 
  • Twitter – dagelijkse bron van inspiratie
  • Hootsuite – voor het inplannen van posts op alle social media kanalen

Conclusie

Zelfs met weinig tot geen budget kan je waardevolle social media content maken en posten. Alle bovenstaande tools hebben een gratis versie en ook op Social Media kanalen posten kost niks.

Met een strakke voorbereiding en planning is het mogelijk om iedere dag te posten. Hierdoor draagt ook je online content bij aan het behalen van je bedrijfsdoelstellingen.

 

Mocht je hulp willen bij het maken van een online marketing strategie, content planning of het creeën van de content zelf, neem dan contact op.

Een sterke SEO strategie is essentieel om online te groeien. Lees er in dit artikel alles over.

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Inhoud

nl_NLDutch