6 tips voor zoekmachine optimalisatie
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tips voor Zoekmachine Optimalisatie (SEO)

Wat is zoekmachine optimalisatie (SEO)?

In dit artikel vind je een check-list met tips voor on-page SEO, oftewel tips voor zoekmachine optimalisatie voor jouw website.

Zoekmachine optimalisatie (Search Engine Optimization) is de methode waarbij je alle on-page, off-page en technische aspecten van je website optimaliseert om Google duidelijk te maken waar je webpagina over gaat en voor welke zoektermen je content relevant is.

Als je doelgroep een zoekopdracht in Google intypt, wil je dat jouw content zo hoog mogelijk op de zoekpagina te zien is. Hoe hoger je eindigt, hoe groter het percentage clicks en dus hoe meer potentiële klanten die je website bezoeken.

Een goede SEO tactiek is een belangrijk onderdeel van je online marketing strategie. Wil jij ook een online marketing strategie om je doelstellingen te behalen? Neem dan contact op!

Tips voor on-page & technische SEO

1. Achtergrond optimalisatie

Er zijn verschillende aspecten die op de achtergrond van je website spelen en die ervoor kunnen zorgen dat Google je website kan vinden en weet waar jouw content over gaat. Als dit op orde is zal Google je vaker en beter in de zoekresultaten laten zien aan je doelgroep. Deze vorm van optimalisatie wordt meestal technische SEO genoemd.

- Meta robots tag

De Googlebot schuimt het internet af naar webpagina’s om te indexen en te lezen. Zorg ervoor dat je meta robots tag goed staan ingesteld zodat het toestaat dat de Googlebot je website bezoekt en je content indexeert.

- Robots.txt file

Zorg ervoor dat al je url’s goed staan ingesteld in je Robots.txt file. Dit zorgt ervoor dat als de Googlebot op je website is, alle pagina’s worden bezocht en dus als je content te vinden is voor je doelgroep.

- Structured Data

Structured Data, ook wel Schema markup genoemd, is een manier van tags aan je webpagina’s toevoegen, waarmee je de zoekmachine op een simpele en duidelijke manier uitlegt waar je content over gaat.

Het implementeren van Structured Data op je website kan je onder andere doen via een plugin of je kunt het je webmaster laten coderen.

- Interne links

Om gewicht aan je pagina te geven is het belangrijk om er naar toe te linken vanaf een andere pagina op je website. Dit maakt niet alleen voor Google, maar ook voor je bezoeker de structuur van je website duidelijker. En kan je ervoor zorgen dat het verkeer van een drukbezochte website ook naar een andere pagina gaat.

- HTTPS / SSL

Je website moet beveiligd zijn met een SSL-certificaat. Niet alleen is dit een ranking factor voor Google, ook is het een positief signaal naar je bezoekers. Niemand gaat een betaling doen op een site die niet is beveiligd. 

Schema markup is een manier van tags aan je webpagina's toevoegen, waarmee je de zoekmachine op een simpele en duidelijke manier uitlegt waar je content over gaat.

2. User experience

Als je doelgroep op je website is geland, dan wil je ook dat ze blijven om je content te lezen en verder te klikken. Dit bereik je onder andere door je bezoeker een goede gebruikerservaring te geven.

Dit kan je door middel van onderstaande tips bereiken.

- Voldoen aan Web Content Accessibility Guidelines

Voldoet je website aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)? Dit is belangrijk om het internet toegankelijk te maken en houden voor mensen met een beperking.

- Duidelijke Call-to-Action

Vaak heeft een pagina geen duidelijke Call-to-Action (CTA). Wil je dat je bezoeker een afspraak maakt? Een email achterlaten? Gemiste kans en gemakkelijk te implementeren. 

- Responsive mobiel design

Op dit moment worden meer dan 80% van de zoekopdrachten via een mobiele telefoon gedaan. Ook heeft Google een Mobile-First Policy wat ervoor zorgt dat ze website’s die responsive zijn hoger in de rankings plaatsen.

Zorg dat je website er op zowel mobiel als tablet goed uitziet en dat de site gemakkelijk te navigeren is. Je lettertype is goed te lezen op een klein scherm, de knoppen makkelijk te klikken en teveel scrollen is niet nodig.

Je kunt via de Google Mobile Friendly Test controlen of hoe mobielvriendelijke je site is.

- Multimedia

Heb je goede foto’s, duidelijke infographics en video’s op je website? Je houdt de aandacht van je bezoeker beter vast door verschillende media afwisselend te gebruiken.

Tips voor Zoekmachine Optimalisatie (SEO)

- Snelheid

Performance en snelheid zijn van cruciaal belang voor on-page optimalisatie. Google ziet deze factoren als ranking factor en bezoekers verwachten dat je pagina in minder dan 2 seconde laadt. Je kunt je Page Speed via Google hier checken.

Je kunt diverse plugins hiervoor gebruiken waaronder:

Ook je hosting speelt een grote rol. Gebruik een betrouwbaar bedrijf en ga niet voor de goedkoopste deal. Zelf gebruik ik het Nederlandse Argeweb.

- Voeg Social Share knoppen toe

Maak het zo gemakkelijk mogelijk om je artikel te delen. Als meer mensen je artikel zien, bijvoorbeeld op Facebook, dit verhoogt de kans op verkeer naar je website. 

Maak het zo gemakkelijk mogelijk om je artikel te delen met Social Share. Als meer mensen je artikel zien, bijvoorbeeld op Twitter, verhoogt dit de kans op verkeer naar je website. 

3. Content en waarde

Alle technische optimalisatie van je website is voor niks als je niet de juiste content maakt en waarde toevoegt voor je bezoekers.

- Unieke en waardevolle content

Je tekst moet makkelijk te lezen zijn, je schrijft in eerste instantie voor je doelgroep en niet voor Google. 

Denk eraan dat je waarde creëert met je content en dat je niet alleen wilt verkopen. 

En val niet voor het zogenaamde ‘ keyword stuffing’, het overmatig gebruik van je keywords. Het Google algoritme is erg slim en herkent synoniemen, dus dit is absoluut niet meer nodig.

Wil je de beste tips voor het schrijven van je blogartikel? Kijk dan naar dit artikel op de site Backlinko. Wat mij betreft het ultime naslagwerk voor het maken van goede content.

- Optimaliseer voor Search Intent

Je wilt optimaliseren voor Search Intent, oftewel waar is je doelgroep naar op zoek. Zoek op je belangrijkste keywords en kijk naar de overige resultaten op de SERP (zoekresultaten pagina), vooral naar het blok met de meest gestelde vragen. 

Spiek ook even bij de advertenties op de pagina met jouw zoekwoorden. De PPC (Pay Per Click) is vaak kostbaar en dus heeft je concurrentie veel moeite gestoken in het optimaliseren voor een goed resultaat.

- Titel, url en meta omschrijving

Zorg ervoor dat je pagina-titel, je slug (url) en je meta omschrijving helemaal top zijn. De beste en correcte omschrijving van je content in de zoekresultaten verhoogt de kans dat je potentiële klant jouw pagina gaat bezoeken. En dat als deze bezoeker op je pagina landt, ze ook verder scollen en lezen.

Je hoefdzoekwoord moet duidelijk te zien zijn, evenals wat de bezoeker kan verwachten van de content op je pagina. Welk probleem ga je oplossen? Welk antwoord ga je geven?

Wat mij betreft is RankMath de beste SEO plugin van dit moment. Je kunt gemakkelijk je titel, url en meta-omschrijvingen invoeren en zien of je goed scoort voor de hoofdzoekwoorden waarvoor jij wilt ranken.

Tips voor Zoekmachine Optimalisatie (SEO)

- Header tags

De H1, H2 en H3 Header Tags in je blogartikel zijn nog steeds erg belangrijk. Zorg ervoor dat je maar één H1 Tag hebt met je keyword en dat je overige Header Tags ook kloppen.

- Optimaliseer afbeeldingen

Afbeeldingen zijn 1 van de grootste veroorzakers van snelheidverlies op de website. Je kunt dit voorkomen door je afbeeldingen te comprimeren om je snelheid te optimaliseren.

Om te kunnen ranken in de zoekresultaten met je afbeeldingen is het belangrijk om de File naam, Titel en Alt Tekst goed in te vullen met onder andere je hoofdzoekwoord. 

- Up-to-Date

Je wilt dat je content up-to-date en relevant is en blijft. Review daarom regelmatig de inhoud en bijvoorbeeld de links die je hebt gebruikt. Klopt alles nog? 

Let ook op welke content goed scoort maar nu wat wegzakt. Misschien kan je deze pagina updaten en weer beter laten scoren.

- Samenvatting en conclusie

Een samenvatting van je pagina is een goede manier om door Google opgepikt te worden in een Featured Snippet of een van de andere nieuwe manieren die Google gebruikt om content op de SERP te laten zien.

Ook is het een goede manier om je bezoeker makkelijker je pagina te laten scannen en te laten weten waar je artikel over gaat.

- Voeg veelgestelde vragen toe

Een FAQ (frequently asked questions) blok is een gemakkelijke manier om nog meer op de searcher intent in te spelen en een goede manier om in een Featured Snippet terecht te komen.

Op de zoekresultaten pagina van Google kun je vaak tussen de resultaten de veelgestelde vragen voor je hoofdzoekwoorden vinden. Je kunt ook tools als Ubersuggest (gratis) en Moz Keyword Explorer gebruiken om aan meer ideeën te komen.

- LSI (Latent Semantic Indexing)

LSI is een systeem dat Google gebruikt om woorden te analyseren die een directe connectie hebben met een hoofdonderwerp. Je doelgroep gebruikt deze woorden vaak afwisselend om te zoeken in Google. Je vindt voorbeelden van deze zoektermen onderaan de pagina van Google als je op je hoofdzoekwoord zoekt (het blok: also searched for).

Deze woorden kun je gebruiken naast je hoofdzoekwoord en verweven in je tekst, zodat je tekst afwisselend wordt en je ook voor andere relevante zoekwoorden kunt gaan scoren. 

- Flesch-Kincaid leesbaarheids test

Is je pagina goed leesbaar voor iedereen? Heb je niet teveel vaktermen gebruikt of te lange zinnen. Hoe gemakkelijker je tekst leest, hoe langer je bezoeker op je pagina zal blijven.

In de meeste SEO Tools (zoals Yoast en RankMath) vind je deze score zodat je aanpassingen kunt doen aan je content om hierop goed te scoren.

Conclusie

In deze overvolle online wereld is het steeds moeilijker om hoog te scoren in de zoekmachine resultaten.

Je hebt naast content optimalisatie ook nog een groot aantal technische aspecten die je kunt optimaliseren.

Bovenstaande on-page SEO tips zijn de basis van een goede website en zorgen ervoor dat je jouw kansen optimaal vergroot om door je potentiële klanten gevonden te worden.

Mocht je willen weten hoe ik jou kan helpen bij zoekmachine optimalisatie en een online marketing strategie?

Neem dan contact op zodat we een plan kunnen maken om het meeste te halen uit jouw website.

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Inhoud

nl_NLDutch