tips voor efficient werken
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

5 tips voor efficiënter werken

Vind jij het, net als ik, soms ook moeilijk om een goede work-life balance te houden?

In deze drukke wereld vol met prikkels ben je snel afgeleid. Hierdoor is het lastig om je werk efficiënt te doen en doe je er dus langer over. 

Omdat een dag maar 24 uur heeft, houd je hierdoor minder tijd over om aan andere dingen te besteden.

In dit artikel geef ik je 5 makkelijk toepasbare tips om productiever en effiënter te zijn, wat voor werk je ook doet.

1. Zorg voor een beloning

Als je jezelf een beloning in het vooruitzicht stelt, komt er dopamine vrij in je hersenen. Hierdoor kom je in een happy flow waardoor je meer rationeel naar dingen kijkt en goede beslissingen kunt nemen. Dit zorgt ervoor dat je taken sneller kunt afhandelen.

2. Heb alleen relevante apps open

We weten allemaal dat je snel kan worden afgeleid als je teveel tabs en apps open hebt. Toevallig even je Facebook tussendoor checken, snel die email lezen, etc. Dit zijn allemaal afleidingen die je van je echte werk afhouden en zorgen dat je overal langer over doet. 

Zorg ervoor dat je alleen de applicatie open hebt, waarmee je op dat moment werkt.

3. Maak een to-do-lijst

Even gedag zeggen tegen iemand, niet alleen die nieuwe email maar ze allemaal even snel door scannen, je telefoon opnemen…. Dit kan zo de hele dag doorgaan waardoor je niet toekomt aan de belangrijke dingen die prioriteit hebben.

Doordat je de makkelijke en snelle dingen eerst afhandelt, loopt de rest vertraging op.

Maak een to-do-lijst met daarop een tijdvak waarin je de taak gaat afhandelen zodat je efficiënter gaat werken. Zorg ervoor dat je eerst de lastige dingen oppakt, zodat die uit de weg zijn.

schrijven is belangrijk

4. Handel iets in 1 keer af

Zorg ervoor dat je de meeste taken in 1 keer afhandeld. Dus niet even snel de binnegekomen email scannen en hem later beantwoorden, of een opzet maken van een presentatie en er later op terugkomen. 

Het is bewezen dat onze hersenen tijd nodig hebben om te schakelen en dat je sneller werkt als je alles in 1 keer afhandeld. 

Ook krijg je een snelle shot dopamine als iets af is, waardoor je gemotiveerder je dag verder gaat.

5. Blijf opschrijven

Je weet hoe het gaat. Je denkt dat je iets wel gaat onthouden. Maar doe je dat ook echt? Als je ergens later op terug moet komen en je moet weer opzoeken en checken, dan verlies je tijd. 

Maak je notities tijdens een gesprek, dan heb je alle informatie die je nodig hebt en ga je de informatie beter begrijpen. Dit komt omdat je niet precies ieder woord uit een gesprek opschrijft en je hersenen dan al bezig zijn om te analyseren wat het meest belangrijke is.

Conclusie

Je kunt bovenstaande tips gelijk in de praktijk gaan brengen, niets houdt je tegen. Je zult snel merken dat je in een goede workflow komt en je beter gaat voelen over de resultaten. 

En dat je eerder naar huis kunt na een werkdag om naar de yoga-les te gaan!

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Inhoud

nl_NLDutch